С “Бащино огнище” в Благоевград

С “Бащино огнище” в Благоевград

В началото на есента предаването за традиции и фолклор, “Бащино огнище”, отвежда своите зрители до Благоевград. Там все още е топло и приятно, пълно е с туристи от различни краища на страната и чужбина, а младите хора могат да се видят навсякъде. Историята на Благоевград започва от Римската империя, а днес той е модерен, университетски град. Неслучайно и неговото мото е “Древен и модерен”.

В “Бащино огнище” ще ви покажем “Томичовият псалтир” – един от най-ценните и богато илюстрирани ръкописи на Средновековна България от ХIV в. Той е изложен в Националния археологически музей в София. Ръкописът е част от колекцията на Държавния исторически музей в Москва и излиза за първи път от архивите, след дълга реставрация. С богатите си илюстрации, ръкописът, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, е един от най-важните книжовни паметници, останали от времето на Второто българско царство. Изложбата се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

Музикални домакини тази седмица са Славка Калчева, която ще сподели своите спомени за легендарната народна певица Недялка Керанова, а Иван Дяков и неговата дъщеря Ивана Дякова представят песните от новата си фолклорна програма “Обич”, заснета в Пиринския край.

КАТЕГОРИИ