С оркестър “Канарите” пътуваме по света

С оркестър “Канарите” пътуваме по света

Филмовата поредица “Песен без граници” на телевизия “Планета” предлага на зрителите един специален епизод за гостуването на музикантите и солистите на оркестър “Канарите” във Великобритания. В средата на март те бяха гости на българската общност в Лондон и специални гости на големия Пролетен събор, организиран от вестника на българите по света “Будилникъ”.
Концертът на виртуозните музиканти съвпадна с два големи празника за българите – Тодоровден и Първа пролет, а за доброто настроение на всички гости допринесе и участието на два от водещите фолклорни танцови състава във Великобритания – “Веселяци” и “Хоро”.

През цялата вечер сърцатите танцьори не слязоха от дансинга, като показаха, че дори и толкова далеч от Родината, носят жив българския дух. С танците си те допълваха изпълненията на “Канарите” и всички заедно превърнаха вечерта в истински събор-надиграване.
“Канарите” за първи път гостуваха на българската общност в Лондон през пролетта на 2007 г., отново на голям български събор. И сега концертът им се превърна в притегателен за всички сънародници, които живеят и работят на Острова. Не случайно да ги слушат и да се веселят с техните песни и свирни, бяха пристигнали наши сънародници, живеещи и в други британски градове като Манчестър, Бирмингам, Лийдс, Нюкасъл, та дори и от Единбург в Шотландия.

Празник на българския дух, празник на българската музика, празник за всички българи във Великобритания – това направиха “Канарите” с песните и с музиката, която изпълняват, с настроението, което подариха на всички в този голям български пролетен събор. За всички тези незабравими емоции, за веселбата и спомените, които оркестър “Канарите” оставиха със своите песни е филмът “Канарите в Лондон”.

КАТЕГОРИИ