С почит към Патриарха на българската литература

С почит към Патриарха на българската литература

На 9 юли се навършиха 170 години от рождението на най-значимия български поет, писател, драматург и народен будител – Иван Вазов. Телевизия “Планета” отбелязва тази годишнина с филма “Иван Вазов – 170 години” от поредицата “Незабравените”. Патриархът на българската литература ни завеща да обичаме България, да се борим за нея и да вярваме в нейното бъдеще:

“Мой дълг е в края на жизнения ми път, поради голямата вяра, която имам в бъдещето, да извикам на моя народ: “Не се отчайвай! Вярвай! Работи в братски сговор, със съединени сили! И уверен в несъмнения успех, аз извиквам с всичката мощ на вярата си и любовта си: Да живее българският народ, да живее България!”


В творчеството на Вазов има дълбоко свързани с нашата история произведения, които трябва да познава всеки българин – цикълът “Епопея на забравените”, стихотворенията “Отечество любезно, как хубаво си ти”, “Българският език”, “Не се гаси туй, що не гасне”,  разказите “Иде ли?” и “Дядо Йоцо гледа”, повестите “Немили-недраги” и “Чичовци”, романът “Под игото”, преведен на повече от 65 езика, включително на японски и китайски, което го прави най-превежданата българска литературна творба.
Между многоетажните сгради в центъра на София, на ъгъла на улиците “Г. С. Раковски” и “Ив. Вазов”, достолепно стои къщата-музей на народния поет, обичано и знаково място за всеки българин. Пет години след смъртта на Вазов, неговият дом отваря врати като първия български литературен музей.

Вазов обичал да се разхожда из улиците и околностите на София. Той е един от основателите на туристическото движение в България, заедно с Алеко Константинов. Природата е източник за поетическо вдъхновение на много поети. Горещ поклонник на природата, Вазов я определя като най-съвършеното Божие творение. От 1920 г. в Борисовата градината се поставят бюст-паметници на видни българи. Първият е на Иван Вазов по повод седемдесетия юбилей на писателя. През 1962 година Народният театър получава името “Иван Вазов”.
В новия епизод на рубриката “Незабравените”, Пепи Христозова и Здравко Мандаджиев рецират любимите си стихове от творчеството на Вазов. Зрителите на трите канали с марката “Планета” тази седмица, могат да гледат филма “Иван Вазов – 170 години” в тяхната програма, а в интернет той вече е достъпен в PlanetаTV Official в YouTube.

КАТЕГОРИИ