Славка Калчева: В “Отредена съдба” изпях живота си

Славка Калчева: В “Отредена съдба” изпях живота си

Премиера в ефира на телевизия “Планета Фолк” направи нов музикален филм с участието на Славка Калчева. Тази есен народната певица засне фолклорна програма в уникални кътчета на Странджа планина и брега на Ахтопол.

“В района на Странджа планина има много девствени кътчета, места с особена енергия, които те изпълват със спокойствие - споделя певицата - Чуваш само шепота на листата и оставаш сам със себе си. Тук е и районът на Малко Търново, който за съжаление е малко познат.”


В този красив край на България Славка Калчева снима две дуетни песни с Николай Урумов - “Похвали се Станка хубава” и “Запалило се е, мале ле, Сливена града голяма”, събрани в китка. За партньорството си с Николай Урумов певицата разказва:

“Николай Урумов ми се обади с молба да запише една моя песен. Аз поисках да чуя как ще я изпее, защото песента е много трудна, с много орнаментика и когато чух неговото изпълнение, останах много изненадана, той пее много технично. Искрено се зарадвах, че има такива млади изпълнители, и че Николай харесва моя стил на пеене. Така се роди идеята да направим заедно няколко дуета.”


На 10 километра от Малко Търново, в района на водопада “Докузак” Славка Калчева снима песента “Еньова моме”, свързана с красивия празник Еньовден.

“Докузак” означава девет извора – разказва Славка – Водата извира от девет карстови извора и се стича по скалите, а в подножието се образува малко езерце. Това място е уникално. Надявам се така магнетично, както въздейства на мен, да въздейства и на зрителите.”


В красивото селце Бръшлян, също в Странджа, Славка Калчева снима песента “Мъри, Стано”, която е със специално посвещение на нейната землячка, голямата българска спортистка Станка Златева.
Останалите песни от фолклорната програма Славка Калчева снима близо до Ахтопол.

“Песента “Неда оди” е в ритъма на “Бяла роза”, но с много по-модерен, съвременен аранжимент. Надявам се, всеки, който я чуе, да стане и да се хване на хорото!”

Последната песен в тази програма е със заглавие “Отредена съдба”. Тя е авторска – по текст и музика на Славка Калчева.

“Песента направих преди няколко години – споделя Славка – и в нея изпях живота си. Видеоверсията заснехме на брега на морето. Мястото, на което застанах е на едни високи скали, това беше едно невероятно изживяване – малко екстремно, но се получи страхотно!”


В края на разговора Славка Калчева се обръща към зрители с думите:

“Скъпи приятели, надявам се тази фолклорна програма да ви хареса! Ако всеки може да намери нещо за себе си, поне в една от песен, ще се радвам. Пожелавам ви приятни мигове с хубавата българска народна музика!”

КАТЕГОРИИ