Славка Калчева за приятелството с Недялка Керанова

Славка Калчева за приятелството с Недялка Керанова

Славка Калчева споделя своите спомени за легендарната народна певица Недялка Керанова в предаването “Незабравените”. Бялата роза разкрива, че това е едно от големите приятелства в нейния живот, с което се гордее:

“Когато чух за първи път нейна песен, просто онемях. От нейното изпълнение тогава, абсолютно се влюбих в народната музика. До този момент не бях чувала подобно пеене, защото се пееше в друг стил. Недялка Керанова направи революция в народното пеене. Това, което тя правеше с гласа си, просто изглеждаше невъзможно за всеки останал, който има намерение и обича да пее народни песни. Тя наистина правеше каквото иска с гласа си, имаше невероятна орнаментика, невероятна техника”, спомня си Славка Калчева.


Певицата казва, че е щастлива от възможността да се доближа до Недялка Керанова и да водят разговори по цели нощи.

“Не можех да се наситя на това, което ми е казвала. Може да звучи малко преувеличено, но мога да кажа, че се чувствам благословена да я познавам, да имам нейната подкрепа, да имам нейните съвети, да бъде близо до мен, да черпя опит от нея. На много концерти сме пяли заедно, идвала ми е на гости, спала е в моя дом. За мен това беше нещо велико, защото тя беше най-голямата тогава и се остава най-голямата. И до ден днешен няма човек, който да повтори това, което тя е правила с гласа си. Един огромен, космически глас, бих казала.”

Мнозина знаят, че Недялка Керанова не е допускала всеки до себе си и много малко хора са можели да седнат да говорят с нея. В това отношение Славка Калчева се чувства привелигирована да бъде в кръга на близките й приятели.

“И до ден днешен съм й благодарна за всичко, което ми е дала, за това, че тя ме поощри и ме накара да отида в радио “София” и въобще да започна да правя записи на песни, които да останат и след мен. Няма да забравя нейните думи: “Виж какво, много те харесвам, пееш много добре и искам да отидеш и да направиш записи в радио, няма значение в кое, за да останат във времето.”

Славка Калчева е откровена, че винаги с голямо удоволствие изпълнява песните на Недялка Керанова, основно по сватби и други тържества.

“В моя репертоар и в моите албуми си позволих да запиша и да включа единствено “Караджа дума Русанка”, защото тази песен е велика и всички българи много я обичат и я пеят на всички тържества. И още една песен, “Мама на Георги думаше”, която е хороводна. Позволих си да ги запиша, защото мисля, че тя и от горе няма да има нищо против, аз да изпълнявам нейните песни.”

КАТЕГОРИИ