София – 140 години столица на България в “Бащино огнище”

София – 140 години столица на България в “Бащино огнище”

Новият брой на предаването “Бащино огнище” е посветен на на 140-годишнината от обявяването на София за столица. На 3 април 1879 г. Учредителното събрание във Велико Търново възприема идеята на Марин Дринов градът да стане новата столица на Княжество България. Много културни събития ознаменуват празника. В Галерия на открито в парка пред НДК е подредена фотоизложбата “Красивите покриви на София” на Ясен Джабиров.

Тя е посветена на архитектурните шедьоври на стара София и показва отблизо декорациите, скулптурите и орнаментите на повечето от най-красивите сгради в столицата, създадени по времето на Царска България. Фотографиите са заснети с дрон, който пренася зрителя пред самите произведения, които иначе остават високо над града, далече от погледа на минувачите.
Ще Ви отведем в Националния археологически институт с музей в София, където е подредена традиционна изложба, представяща най-впечатляващите археологически открития през 2018 година.

В рубриката “От моето детство” на гости е Нелина, а голямото интервю е с Янко Неделчев. Певецът представя новия си албум “Добре дошли, скъпи гости”, който от броени дни е на музикалния пазар за радост на почитателите на хубавата българска народна музика.

КАТЕГОРИИ