Солистките на “Плам” за песните от своето детство

Солистките на “Плам” за песните от своето детство

Цветина Маринова и Кристина Димитрова, солистките на оркестър “Плам”, гостуват в рубриката “От моето детство”. Цветина Маринова разказва, че не е от музикално семейство, но всички са се опитвали да й пеят всевъзможни песни от различни жанрове:

“Имам един много хубав спомен с моята баба, която вече не е между живите, която много обичаше “Я, кажи ми, облаче ле, бяло”, може би, защото само нея изпълняваше добре. Пееше ми я непрекъснато, опитваше да ме приспива с нея, да ме забавлява с нея. Другата песен, която си спомням от моето детство, която днес пея на моя син, я знам от моя баща. Тя се казва “На дивана, под юргана”.


Цветина Маринова разкрива, че първата народна песен, която е запяла, научава от своята учителка. Тя е от Котленския край и в нея се пее така: “Гане ле, дюлбер хубава, я излез, Гане, я излез вънка на равни дворове, да видиш, Гане, да видиш...”
Нейната колежка от оркестър “Плам”, Кристина Димитрова, споделя, че песните от нейното детство са автентичните пазарджишки мелодии. Всяка сутрин, когато я будят за училище, нейният баща й пуска записите на Надка Караджова, много популярна и тачена певица в техния край.

“Първата импровизирана сцена, на която съм пяла, беше пейката пред нашата къща на село, която беше достатъчно голяма да събере всички баби, дядовци и техните внуци от махалата. Това се случваше през летните ваканции, продавахме им билетчета, подготвяхме импровизирана томбола и следваше един много дълъг концерт, защото във всяка къща имаше минимум по 2-3 деца и всяко едно дете искаше да се изяви.”

На тези концерти са изпълнявали предимно народни песни, защото в родното село на Кристина Димитрова, Мало Конаре, много се харесва българският фолклор и по-специално изпълнението на кларинет.

“На нашите концерти пускахме на касетофон записи на кларинетиста Георги Коев, за да можем да се преоблечем и да можем да изиграем едно хоро. Една от песните на моето детство, която най-ярко си спомням е “Севдалино моме” на Надка Караджова”, разкрива Кристина Димитрова.

КАТЕГОРИИ