Спомен за Димчо Дебелянов в “Бащино огнище”

Спомен за Димчо Дебелянов в “Бащино огнище”

В новия брой на “Бащино огнище” ще ви отведем в Копривщица, където ще посетим къщата-музей “Димчо Дебелянов”. В рубриката “Незабравените” ще ви разкажем за най-нежния български лирик. Поводът са двете годишнини, свързани с Димчо Дебелянов, които се отбелязват през октомври. На 2-ри се почита 102-та годишнина от трагичната гибел на поета по време на Първата световна война, когато е само на 29 години. На 6-ти октомври се навършват 60 години от откриването на къщата-музей “Димчо Дебелянов” в Копривщица.

В “Бащино огнище” ще ви покажем шедьовъра на известния френски пост импресионист Тулуз-Лотрек “Жената котка” на стойност над 300 хиляди евро. Картината, създадена през 1895 година, е била притежание на българското царско семейство, но е продадена от наследниците на Цар Борис III. Откупена е от частна колекция в Истанбул и отново е в България.

Христо Косашки представя своя дует с Биляна “Дамян и Козма” в рубриката “Чухте ли новото”. Ави Бенеди показва забавни снимки от своето детство, придружени с интересни истории. Срещата “Край огнището” е с Пепи Христозова, която разказва за песните от своя нов албум “Моминство е цвете”.

КАТЕГОРИИ