Спомен за Тодор Каблешков и Алеко Константинов в “Бащино огнище”

Спомен за Тодор Каблешков и Алеко Константинов в “Бащино огнище”

В “Бащино огнище” отбелязваме годишнините от рождението на двама велики българи. На 13 януари 1851 г. в Копривщица е роден Тодор Каблешков – един от най-светлите, най-обичаните, най-чистите водачи на Априлското въстание. Годишнината от неговото рождение ни отвежда в родната му къща в малкия възрожденски град. За живота и делото на Каблешков разказва Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, Копривщица.

Ще си спомним и за Алеко Константинов, който също е роден на 13 януари, но през 1863 година в Свищов. Алеко Константинов - Щастливецът е юрист, писател, публицист, демократ, любител на природата и музиката, планинар, пътешественик, бохем, един от малцината духовни аристократи и безспорно един от най-големите таланти в българската литература. Автор е на множество фейлетони, пътеписи и на емблематичното за българите литературно произведение “Бай Ганьо”. Първата му зряла творба е добре познатия пътепис “До Чикаго и назад”, който му донася литературна известност. На 19 април 2017 г. на свое заседание Градският съвет на Чикаго в САЩ, одобри предложение кръстовище в града да носи името на Алеко Константинов. 

В галерията на Министерство на културата ще разгледаме изложбата “В светлината на храма”, посветена на 120 години от рождението на известния иконописец от руски произход Николай Ростовцев. Настоящата изложба показва проектите на големи стенописни ансамбли, отредили първенство на автора в храмовата живопис на 20 век у нас.

Музикални гости в “Бащино огнище” са Райна, която говори за успеха на песните от нейния четвърти фолклорен албум “Тежко мина младостта” и Ивелина Колева. Певицата споделя своите емоции и вълнения, свързани с предстоящото й първо презокеанско турне в САЩ и Канада. Тя заминава за Америка на 17 януари, а още на следващия ден е старта на музикалните срещи с нашите сънародници в космополитния Ню Йорк.

КАТЕГОРИИ