Стефан Стамболов – Държавникът в “Бащино огнище“

Стефан Стамболов – Държавникът в “Бащино огнище“

Тази седмица “Бащино огнище“ отбелязва 166-та годишнина от рождението на бележития български държавник, революционер, политик, поет и журналист - Стефан Стамболов. Той оставя своя неповторим почерк във формирането и укрепването на българската държавност, както и ярка следа в историята, като един от най-успешните строители на съвременна България.

В новия брой на предаването ще отскочим до Благоевград, за да представим на зрителите прекрасните народни носии на Ансамбъл “Пирин“, посланик на българското народно изкуство по света. През изминалата година Ансамбълът отбеляза 65 години от своето създаване, време в което поколения талантливи пeвци, музикaнти, хoрeoгрaфи и тaнцьoри са изнесли над 10 000 концерта пред близо 7 милиона зрители у нас и в чужбина. По този повод решихме да надникнем в пъстрия гардероб на ансамбъла и да ви покажем неговите костюми. За тях разказват Данислав Кехайов - директор и главен художествен ръководител на ансамбъл “Пирин“, художничката Мария Наследникова и майсторът на фолклорни костюми, Йордан Симонски.

“Бащино огнище“ отбелязва и Денят на лозаря - Трифон Зарезан, който честваме на 1 февруари. Мнозина от фолклорните изпълнители на музикална компания “Пайнер“ възпяват празника в своите песни, а млади и стари не пропускат да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят здраве и благоденствие.
В Националния исторически музей ще разгледаме изложбата “Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”, а специални музикални гости на предаването са Борис Дали и Ивета Костова.

Изпълнителят разкрива какви са неговите пристрастия извън музиката, а колежката му споделя трепетите си в навечерието на своя рожден ден, както и на първия си фен клуб, който ще се състои на 6 февруари в музикалния магазин на “Пайнер” в София.

КАТЕГОРИИ