Съединението и празниците през септември в “Бащино огнище”

Съединението и празниците през септември в “Бащино огнище”

Започва новият телевизионен сезон, а едно от най-харесваните предавания от зрителите несъмнено е “Бащино огнище”. И тази есен предаването за традиции и фолклор обещава да радва многобройните си зрители с интересни срещи и маршрути. Първият брой след ваканцията започва с разходка на Витоша в компанията на Лазар. Величественият силует на планинета е видим от почти всяка точка на София и е неразделна част от нейния образ като Европейска зелена столица. Шосета, алеи, пътеки и въжени линии осигуряват достъпа до високите части на планината.
На Витоша е поставено началото на организирания туризъм у нас през 1895 година, когато по инициатива на големия български писател Алеко Константинов столични интелектуалци изкачват Черни връх.
Два големи Национални празника отбелязва България през септември и това са Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, 6 септември 1885 г и Денят на обявяването на Независимостта, 22 септември 1908 г. За хода на историческите събития, случили се по време на Съединението разказва тази седмица предаването.
В него зрителите ще се запознаят и с новото културно пространство на София, непосредствено до реставрираната Триъгълна кула на древна Сердика. Там е разположена фотоизложбата “Съ нами Богъ / България в блясък”. С нея се отбелязват 160 години от рождението на княз Александър I Батенберг, наричан още “Князът на Нова България” и “Любимото дете на Европа”.

Авторът д-р Тошо Пейков е събрал над 130 фотоса от живота на Батенберг – детството му, идването му в България, живота му след абдикацията, които зрителите ще видят.
Със Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще отбележим новата Църковна година, която започва на 1 септември. Негово Високо Преосвещенство акцентира и на втория по значимост Богородичен празник, посветен на раждането на Дева Мария, 8 септември, Малка Богородица. Здравко Мандаджиев и Лазар са музикалните гости в предаването. Лазар ще ни разкаже за своята планинарска страст, а Здравко Мандаджиев – за своите спомени от първия учебен ден.

КАТЕГОРИИ