Сватбеният албум на Мария и Магдалена Филатови

Сватбеният албум на Мария и Магдалена Филатови

“Два се рода сродяват” е новият самостоятелен албум на талантливите млади певици Мария и Магдалена Филатови. Песните в този албум показват още веднъж основанието за голямата популярност на македонските песни и заслугата за това е изцяло на двете певици. Песните се леят леко и се слушат с удоволствие. Албумът е музикално разнообразен и богат. Песните са преобладаващо от македонския край, но певиците са включили по една странджанска, добруджанска и шопска песен, и една тракийска китка. Пъстротата на музикалната картина се получава и от участието на седем различни аранжори, всеки от които е добавил своя индивидуален почерк в общата картина.
”Два се рода сродяват” включва 13 песни,11 от които са народни, а две - авторски. В албума има и две песни, които момичетата са записали с колегите си от “Пайнер” Борис Дали и Васил Вълканов.  “Руси коси, моме, имаш” е втората песен, която Мария и Магдалена записват с Борис Дали. Първата съвместна песен е “Срекята со пари не се купува”, записана през 2011 година. Триото с Васил Вълканов “От любов не се бега” е по музика и аранжимент на Бобан Моисовски и е записанf за участието им на фестивала “Охридски трубадури” през 2014 година. Заглавната песен “Два се рода сродяват” е авторска и е записана от Мария и Магдалена Филатови през 2002 година, когато са само по на 15 години. С нея те откриват конкурсната част на фестивала “Пирин фолк” в Сандански. Песента е по музика и аранжимент на известния благоевградски композитор Димитър Динев и текст на техния брат Богдан Филатов.  Това е четвъртият самостоятелен албум за близначките след  “Залюбих, мамо”, “Пиринска хубост” и “Изгряла е месечинка”.
Мария и Магдалена Филатови заснеха фолклорната програма “Македонски легенди” в която 5 от песните са включени в новия им албум: “Два се рода сродяват”, “Твоите очи, Лено, мари”, “Камъни се фърлат”, “Море сокол пие”, “Биляна платно белеше”. Телевизионните снимки са направени в едни от най-красивите кътчета на Пирин планина. Една от идеите на певиците е да покажат хубостта на това кътче от България и да отправят покана към зрителите да посетят тези емблематични места в родния им Пирински край, които показват в телевизионните версии на своите песни. За заглавната песен “Два се рода сродяват” близначките разказват, че тя пресъздава историята на родителите им:

“Майка ни, която е от Банско, се омъжва за баща ни, който е родом от другата страна на планината. Снимахме тази песен в село Лещен. С участието на танцова формация “Накит“ пресъздаваме автентичен сватбен обичай. Можем да кажем, че точно любовта към народната песен сме наследили от нашите родители”.


Тази лична история, намерила своя музикален изказ в този албум, дава основание той да бъде наречен “сватбеният албум” на семейство Филатови, но повече като отправна точка за едно обещаващо развитие, защото в новия си албум Мария и Магдалена показват една завидна музикална зрялост, която ни кара с нетърпение да очакваме и следващите им песни.

КАТЕГОРИИ