Сватба по Канарски

Сватба по Канарски

“Сватба по Канарски”, филмът от поредицата “Това е България”, прави съпричастни зрителите с емоциите и вълненията, с ритуалите и съхранените традиции, които съпътстваха сватбения ден на младия музикант от оркестър “Канарите”, Атанас Стоев-младши и красивата попфолк звезда Джена. Сватбата е пъстър низ от ритуали, всеки със своето значение. Ритуали, свързани с любовта, обещанието, съвместният живот, раждането на децата, житейският кръговрат и новото начало.

Булка не се взема лесно. За да достигне Атанас Стоев - младши до своята прекрасна невеста, трябваше да плати откуп и да премине през трудни изпитания. Валентин Ганев, бащата на Джена, даде ръката на дъщеря си на нейния избраник. И както изисква традицията, булката поведе кръшното българско хоро, под разпалващите ритми на Канарските хора. Векове наред вричането във вечна вярност и встъпването в свещен брачен съюз е ставало единствено пред Бога. Джена и Наско избраха църковния брак за част от сватбената церемония, на която зрителите ще станат свидетели.

Посрещането на младоженците и техните кумове в ресторанта е един от най-тържествените моменти в сватбения ден. Стара българска традиция е захранването на младоженците. То се извършва от свекървата. С много обич и вълнение Надя Стоева посрещна младото семейство с питка, сол и мед.

В ритуала се включи и майката на Джена, Пенка Борисова, а свекъра и тъста поднесоха чашите с шампанско.С много аплодисменти бе посрещнат и първият танц на красивите младоженци, които трогнаха до сълзи гостите с нежните си чувства и пламенна любов!

КАТЕГОРИИ