Светла Дукатева: Фолклорът е отражение на душевността на българите

Светла Дукатева: Фолклорът е отражение на душевността на българите

За въздействието на родния фолклор и за песните, включени в албума “Българско хоро”, Светла Дукатева разказва при срещата си с водещата Галя Димитрова в “Автограф”. Освен като певица Светла Дукатева е и преподавател по музика в столично училище. Всеки ден тя разкрива богатствата на музиката и очарованието, с което тя ни зарежда. А с българския фолклор ние наистина трябва да се гордеем.
22

„Фолклорът е отражение на душевността на българите, отражение на това, какво се е случвало в живота ни през годините - и хубаво, и лошо. Това разказвам и на моите възпитаници в училище.  Музиката показва нас самите, какви сме като личности, като емоционалност, като душевност. Фолклорът е мъдростта на народа и там не може да се излъже. Защото колкото и да се опитват да променят нашата история по един или друг начин, то в песните се казва всичко,..” споделя певицата пред водещата Галя Димитрова.

Много от учениците на Светла Дукатева се запалват по българската народна музика, искат да играят хора в часовете и когато имат възможност танцуват, пеят заедно със своята преподавателка. А тя пък им показва носии от нейната лична колекция, както и носии от различните фолклорни области. Младата изпълнителка казва още, че на децата им е много интересно, защото по този начин могат да се докоснат до изворния фолклор и да научат как са живели техните прабаби и прадядовци.
Точно затова Светла Дукатева се стреми при снимките за своите видеоклипове да бъде облечена в автентични народни носии, с които още повече допринася за въздействието на песните.
Според Светла Дукатева песента е за да намираме хубавото в живота. Затова не може един празник да мине без музика. Музиката върви с бита, с ежедневието на хората, дори и в тъжни моменти.

КАТЕГОРИИ