Светла Дукатева представя любима песен от Родопите

Светла Дукатева представя любима песен от Родопите

Светлият християнски празник Петковден бе избран от Светла Дукатева за премиера на най-новата й песен и видеоклип, заснет от телевизия “Планета”. Обичаната родопска песен “Момне ле, мари хубава” получи нов живот в нейно изпълнение и със сигурност ще зарадва многобройните почитатели на певицата. Светла Дукатева не крие, че изборът за песен, с която тя дебютира и в ефира на телевизия Planeta 4K не е случаен.

“Родопската песен за мен е живот във всеки смисъл на думата. От стари времена, та и до днес в Родопите е запазена традицията да се съхранява фолклора. Дори в наши дни във всеки дом има по един гайдар или певец, както е и в нашето семейство. – откровена е певицата. – Самата аз съм родена в семейство на музикант и певица, и смятам, че да пееш родопски песни трябва да е от сърце. Те са едни от най-лиричните и емоционални песни, а точно такава е “Момне ле, мари хубава” - типична за Родопите в умерено темпо и много гальовни обръщения.”


Светла Дукатева не крие, че за нея Орфеевата планина е призвание и ако си роден там не можеш да останеш безразличен към звука на гайдата и родопската песен. И въпреки че в своя репертоар има знакови песни и от други фолклорни области, мелодиите от Родопа планина са най-емоционалните или казано на кратко: целият й живот, защото камъкът си тежи на мястото.

“Една от първите песни, които научих в многогласен вариант беше именно “Момне ле, мари хубава”. Това беше преди близо 20 години, под ръководството на моите учители Елена Каневска и Маряна Каранлъкова. Днес, с аранжора и музикант Пейо Пеев направихме този по-различен вариант на така обичаната и позната песен, и от сърце ще се радвам ако с нея докосна сърцата на зрители и слушатели.”

Видеоклипът на “Момне ле, мари хубава” е заснет само преди няколко дни край язовир “Пчелина” от режисьора Радослав Георгиев, а посланието, което той ни предава е за стил, красота и величие на българската песен и природа. Специално участие в клипа имат актьорите Габриела Палазлиева и Николай Дограмаджиев, както и музикантите Станимир Хайдушки и Петър Иванов.

 

КАТЕГОРИИ