Тайната на 29 февруари

Тайната на 29 февруари

29 февруари – дата, заредена с много мистика и различни поверия. Появява се на всеки четири години, но каква е нейната тайна, научаваме от “Бащино огнище”. Обяснение за тази дата има и в българския фолклор:

“Съществува легенда за един светец, Св. Касиан. Неговият ден е 29 февруари. Фолклорната легенда разказва, че Свети Касиан завидял на Свети Никола, че има два празника в годината и казал на Господ, че Св. Николай не помага достатъчно на хората. Господ изпратил един ангел да провери това така ли е наистина. Добре, но ангелът видял как Св. Николай спасява едни хора при корабокрушение. Разказаното от ангела разгневило Бог и той наказал Св. Касиан, като определил неговият празник да бъде веднъж на 4 години, т. е. на 29 февруари.”

Според народните вярвания през високосната година не е добре да се вдига сватба, да се започва нова работа или да се строи нова къща. В такава година човек трябва да е по-предпазлив, а етнографите твърдят:

“Позволено е мома да отиде да поиска момък за мъж или да изпрати годежари, което иначе в традицията е напълно недопустимо. Въпреки това, ако годежът се случи, сватба не се прави тази година, а следващата.”


На 3-ти март България чества своя Национален празник. “Бащино огнище” отбелязва 142 години от освобождението на Отечеството ни от Османско владичество.

“Руско-турската война от 1977 - 1878 година в сърцата на нас, българите, остава като Освободителната, защото отново ражда България на политическата картата на Европа”, разказва Мариета Станева от Националния военно-исторически музей.

Сан Стефано, Съединението, Независимостта – не са само дати от календара или само събития, те са част от нелеката съдба на поколения българи по пътя към свободата и националното единение.

Седем седмици преди Великден е Сирни Заговезни, а за традициите на този празник ни разказва етнологът доц. д-р Веселка Тончева:

“На Сирни Заговезни си вземаме прошка. В началото на поста ние трябва да си простим всичко, да изчистим душите си и да влезем със смирение в дните, предхождащи Възкресение. Този обред има и ритуален характер. Обикновено по-младите искат прошка от по-възрастните, които казват: “Простено да ти е от мен и от Господ”. Но възрастните също искат прошка от младите. Няма я тази възрастова йерархия. Ние всички трябва на този ден да си простим това, което сме сгрешили един към друг.“


Голямото интервю в “Бащино огнище” е с Веселин Маринов, който говори за новите си музикални проекти.

КАТЕГОРИИ