Телевизия “Планета” представя документалния филм “Сурва – 50 години”

Телевизия “Планета” представя документалния филм “Сурва – 50 години”

Зрителите на трите канала с марката “Планета” имат възможност да съпреживеят уникалната българска традиция на маскарадните игри в Пернишко с документалния филм „Сурва – 50 години“.
Фестивалът на кукерите и сурвакарите, които прогонват зимата и злите сили, 2016-та година отбелязва двоен юбилей - 50 години от своето началото и 25 години с международно участие. В него се включват маскарадни групи от всички етнографски райони на България, както и множество групи от чужбина. Това прави изявата уникална и най-представителна по рода си не само за България, но и за Балканите и Европа.
Акцент във филма е официалната церемония за откриването на тазгодишното юбилейно издание на фестивала. Пищният празник започва с факелно шествие и запалване на фестивалния огън от кмета на Перник д-р Вяра Церовска, която казва:

„Добре дошли в Перник по Сурва - фестивала на фестивалите! Ще видите Перник в маски, ще чуете Перник в звонци, ще се насладите на магията на Сурва с участието на 110 групи. Мъдростта и фантазията на перничани ще изплетат вечната битка между доброто и злото. Нека доброто победи !”.


Дългоочакваният момент настъпва, когато генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчва на кмета на Перник сертификата за включването на празника “Сурва” в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Госпожа Бокова, която е българската кандидатура за генерален секретар на ООН, подчертава, че със започващия в Перник фестивал празнуваме българската си идентичност.
Финалът на филма е зaпaлването на pитyaлнaтa ĸлaдa, oĸoлo ĸoятo тaнцyвaт мacĸиpaни със страшни ликове мъже. Пламъците изгарят всичко, което би навредило на хората, а страшните маски на кукерите гонят демоните.

КАТЕГОРИИ