Тодоровден в “Бащино огнище”

Тодоровден в “Бащино огнище”

“Бащино огнище” отбелязва Тодоровден, който празнуваме в първата събота след Сирни Заговезни. Познат е и като Конски Великден, а според народните представи на този ден “Свети Тодор” обхожда на своя кон пролетното поле, за да провери растат ли посевите, след което забива копието си в земята, връзва за него коня си, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие. Конските кушии (надбягване) заемат централно място на празника.

Както у нас, така и във Великобритания доста традиции са свързани с конете и отдаването на почит и дължимото внимание на това благородно животно. По време на своето гостуване в Лондон за концерта на Галена, екипът на телевизия “Планета” също стана свидетел на нещо атрактивно – церемонията по смяна на караула, в която дефилират чудесните коне на Кралската кавалерия. От 350 години двата полка осигуряват ескорта на Нейно Величество – кралица Елизабет II.
На 15 март телевизия “Планета Фолк” празнува 12 години в медийното пространство. Своя поздрав към любимата телевизия отправя Ивелина Колева, която казва:

“Пожелавам на всички наши почитатели да слушат хубава българска музика. Бъдете живи и здрави!”


Здравко Мандаджиев е благодарен на “Планета Фолк”, че му е дала шанс да представи своите песни и нещата, които прави с удоволствие.

“Планета Фолк” е телевизията, която съхранява и пази нашите празници, корени и култура.”

Айшенур пък е категорична, че “Планета Фолк” й е помогнала да спечели нови приятели и почитатели.

“Това е телевизията, която дава възможност на хиляди хора, не само в България, а и по света, да слушат и да се радват на нашата хубава българска народна музика!”


В рубриката “От моето детство” гостува солистката на оркестър “Канарите”, Надя Стоева. Зрителите на предаването ще се срещнат и с Анелия, която разказва за своите награди и първи стъпки в музиката.

КАТЕГОРИИ