“Това е България” гостува на Етрополе

“Това е България” гостува на Етрополе

Най-новият епизод на предаването “Това е България” ще ни пренесе във вълшебната магия на китното планинско градче Етрополе. Тук природата ни удивлява с неземната си хубост. Древна часовникова кула отброява времето, смирено оживяват икони и резбовани стенописи в църкви и манастири, тупти българщина в музеи и занаятчийски дюкянчета. Етрополе е град с древна история, традиции и вяра в бъдещето.

Най-интересната забележителност в Етрополе е сградата на Конака, която днес е приютила Историческия музей. В Етрополе са запазени няколко уникални традиционни празници. Един от тях е празника на етрополските приведени или завряни зетьове. Това е празник, който е измислен тук и е празнуван за първи път през 1971 година.

“Негов баща, така да се каже, е Николай Коев, един приведен зет от Оряхово, на който хрумва идеята за самия празник. Има много пищно карнавално шествие, има задължителни елементи - като пиене на вода от Зольовската чешма, с което започва самия празник. Тази чешма е свързана с легенда, че който пие вода от нея, остава в Етрополе. Част от девизите на приведените зетьове са: “Желязото се кове, дакато е горещо - зетят, докато изстине.”, “Ние искаме малко мир в къщи и любов навън!”, “Зетят е оцелял, защото е мълчал”, разказва уредничката на Истроческия музей Венета Мишева.

За любителите на природата Етрополския Балкан предлага чудесни маршрути. Пътят през гората ни води към манастира “Света Троица”. По новоизградената еко пътека стигаме до водопада Варовитец.

На дестина километра от Етрополе е село Ямна, пътят минава през конна база. Село Ямна привлича посетители с кристалния си въздух и красива природа. Стигаме до стара воденица, задвижвана от водите на реката. Спираме тук, за да се потим в една истинска приказка, в която старите български традиции оживяват.

Димо Дончев е стопанинът на Дядовата воденица, която е на около 150 години. Той произвежда еко брашно, от което неговата съпруга Катя Дончева ще ни приготви дъхава питка. Тя ни разказва за свещената храна на народите, свещената храна и на българина - хляба. 

Премиерното излъчване на предаването “Това е България, посветено на Етрополе, е на 14 август от 18.00 часа по “Планета HD” и от 19.00 часа по “Планета” ТВ. В ефира на “Планета Фолк” може да го гледате на 16 август от 20.30 часа.

КАТЕГОРИИ