“Това е България” представя Европейската столица на културата - Пловдив

“Това е България” представя Европейската столица на културата - Пловдив

Акцент във филма е изборът на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Инициатива е на Европейския съюз за популяризиране на европейското културно наследство и взаимно опознаване на гражданите на Съюза. Зрителите ще станат свидетели на церемонията, състояла се на 5 септември 2014 година в Министерството на културата в София, на която Решението на журито обяви председателят му, англичанинът Стив Грийн.
Ще чуят и първото интервю с кмета на Пловдив - Иван Тотев, непосредствено след избора. Във филма се включва и заместник кмета на Пловдив - Стефан Стоянов, чийто  ресор е “Култура”.
Пловдив е любим град за много творци на изкуството – музиканти, артисти, художници. Ивана, Росица Пейчева, Николай Славеeв, музикантите от оркестър “Канарите” и оркестър “Пловдив” са избрали да живеят в този древен и вечен град и споделят с какво той ги омагьосва и вдъхновява.

Росица Пейчева: “Пловдив, европейска столица на културата! Аз мисля, че изборът е много успешен и че достойно град Пловдив ще представи България със своята старинна архитектура и запазените паметници. За мен любимо място си остава Старият град и Музикалната академия.”
Николай Славеев: “Гордея се, че Пловдив е избран за Европейска столица на културата. Живял съм на различни места в България, но Пловдив е един от най-красивите наши градове. Той е събрал много изкуство, много култура, тук са съхранени старите български традиции и се надявам, че и занапред Пловдив ще запази своя уникален облик! “
Надя Стоева: “Аз съм от София, а Наско от град Чирпан, но Пловдив е нашият град! Този град е оцелял повече от 8 хилядолетия, за да обедини толкова много цивилизации, култури и хора. Аз мисля, че всички пловдивчани трябва да оценим това събитие, което дава шанс не само за нас, съвременниците, но и за всички идващи нови поколения. Гордеем се с това отличие, защото, може би, и ние “Канарите” сме част от културния живот на Пловдив!”
Атанас Стоев: “Аз избрах Пловдив преди много години, защото това е градът, който има друга култура. Има много хора от различни етноси, има много приятелства, има много култура...Затова Пловдив може да бъде столица на европейската култура!

КАТЕГОРИИ