Традициите за Великден в “Бащино огнище“

Традициите за Великден в “Бащино огнище“

Възкресение Христово - велик ден на вярата, на вярващото сърце, на благочестивата надежда. Възраждането на природата и Възкресението се преплитат във вярвания и обичаи, свързани с отбелязването на най-големия и най-светлия пролетен празник, на който е посветен новия брой на предаването за традиции и обичаи, “Бащино огнище”. Според Библейските сказания, чудото на Възкресението става на третия ден от погребението на разпнатия Христос. Затова и вярващите обикалят храмовете три пъти. По традиция, свещта, запалена на службата, се носи да догори вкъщи. Така в дома символично се внася нова светлина.

Великденските празници винаги свързваме и с пъстрите яйца. Този символ на живота е стар колкото света. Във всички култури, яйцето символизира началото на новия живот. А в Ихтиман съхраняват стара техника за писани яйца, която се предава от поколение на поколение. Тази седмица за зрителите на телевизия “Планета“ за традицията разказва директорът на Градския исторически музей в Ихтиман, Велина Минева.

На 24 април световната общност отбелязва Международния ден в памет на жертвите на геноцида над арменския народ в Османската империя през 1915 година. За тази дата и значението й в световната история разказва Вартануш Топакбашян, гл. редактор на издание “Ереван”.

Музикалната среща в празничния брой на “Бащино огнище“ е с Пепи Христозова, която споделя своите детски спомени от Великден, както и с Надя и Атанас Стоеви от орк. “Канарите”, за които Възкресение Христово е един от най-хубавите празници.

КАТЕГОРИИ