Традициите на Благовещение в “Бащино огнище”

Традициите на Благовещение в “Бащино огнище”

На 25 март честваме големият християнски празник Благовещение. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според библейската притча на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий, Иисус Христос. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова живителна кръв.

На Благовец се става рано, за да е богата годината. Не се спи до късно, за да не се разболява човек и да не изпусне късмета си. Добре е да се предприеме ново начинание, а също така и да се облече нова дреха или да се използва някакъв нов уред или вещ. С енергията на този ден всичко ново ще ни е от по-голяма полза и ще има по-голяма трайност.

Ще ви отведем в Националния исторически музей, където ще разгледаме културни ценности с изключителна историческа стойност и гравирано посвещение на княз Александър І Батемберг.

Голямото интервю в “Бащино огнище” е с Иван Дяков и неговата дъщеря Ивана Дякова, които разказват за подготовката и очакванията от предстоящото им първо съвместно турне в САЩ и Канада.

КАТЕГОРИИ