Традициите на Сирни Заговезни в “Бащино огнище”

Традициите на Сирни Заговезни в “Бащино огнище”

Броени дни преди началото на Великия пост, предаването “Бащино огнище” ни среща със заместник ректора на Софийската духовна семинария. Йеромонах Мелетий ни въвежда в предстоящия период на 40-дневен пост, който започва след Сирни Заговезни и продължава до Възкресение. Прошка е почитан празник и в семейството на Кристина и Пламен Димитрови от оркестър “Плам”, които спазват всички традиции и обичаи:

“Празникът е точно седем седмици преди Великден и винаги е в неделя. Първо искаме прошка от по-възрастните хора. Аз винаги целувам ръка на моите родители с думите: “Ако има нещо, прощавайте!”, а те ми отговарят “Простено да ти е!”. Друг от елементите е хамкането на халва и той е предназначен най-вече за децата. По моя край се прави още един обичай. Палят се огромни огньове. Младите момчета палят стрели, намазани с газ и целейки се наричат: “Олалия, олалия, попска чиния. На ти, дядо попе, на теб стрелата, дай ми на мене момата. Аз ще е я даря с бяла хурка, тя ще ми върже мъжка люлка!”


Солистката на оркестър “Плам” споделя още, че на Сирни Заговезни в нейния Роден край тръгват кукерите:

“При нас им казват дервиши и са с едни огромни маски. Тръгват по къщите, обикалят. На някои места дори ги впрягат в рало, за да могат да разорат нивата, за да се прогони злото и да се предизвика плодородие и берекет – казва Кристина Димитрова, а Пламен Димитров продължава – В репертоара на оркестър “Плам” имаме песен, която се казва “Прощавай, мамо”. В нея се говори за прошка от майката и може би това е нашата песен за този голям празник.”


За Прошка говори и Милко Калайджиев, който в момента е една от звездите в шоуто за преобразяване “Като две капки вода”.

“В нашето семейство Сирни Заговезни се почита всяка година. Тези традиции трябва да се върнат, трябва да се учат в училище. На Прошка човек трябва да преосмисли много неща и да си помисли би ли поискал и би ли дал прошка, защото това е нещо много сериозно. На човек трябва да му се прощава, ако е сбъркал, ако е осъзнал вината си, трябва да му бъде дадена прошка.”


По повод Международния ден на жената ще Ви отведем на изложбата “Какво се случва с правата на жените” в столичната Художествена галерия “Васка Емануилова“. Събитието е организирано в партньорство с Посолството на Израел в София. Експозицията включва 19 произведения на 13 артисти, повечето от които се изявяват в сферата на фотографията. Фокусът е върху “статута на жените” в Близкия Изток.

8 март е поводът Николай Славеев да  представи песни от своя репертоар, посветени на жените и любовта.

“Във всички мои албуми винаги се е говорило за музика, за любов и още нещо. Жените – това са цветята до нас. Нека не забравяме, че без тях сме за никъде. Хубаво е на даден празник да има на кого да кажеш “Честит празник!”.

 

КАТЕГОРИИ