Настъпват светли празници – Лазаровден и Цветница

Настъпват светли празници – Лазаровден и Цветница

Предстоят два големи пролетни празника – Лазаровден и Цветница. С тях започват и тържествата за Великден и Гергьовден, които тази година почти съвпадат. Тази събота честваме Лазаровден. Народното вярване утвърждава, че този ден се празнува в чест на нивите, пасбищата и гората. Лазаровден или Лазарница е християнски празник, посветен на Възкресението на Лазара. Същевременно с това се изпълнява народен обреден обичай – Лазаруване.
Повод да почерпи за здраве има и поп-певецът Лазар, който не крие, че с гордост носи името си, а празникът винаги посреща в хубаво настроение, защото пролетта е любимият му сезон.

Неделният ден е празник на всички, които носят имена на цветя и билки, защото е Цветница. Сред тях са и част от звездите на телевизия “Планета“ - Цветелина Янева, Диляна Динева от дуета Сестри Диневи, Росица Пейчева, Здравко Мандаджиев и Невена от дуета Калина и Невена. Специално за празника, малко преди Цветница, Сестри Диневи представиха своя нов фолклорен албум със заглавие “Корени”.
2
Тази година е особено вълнуваща за Росица Пейчева, защото очаква скоро отново да стане майка, За своите вълнения тя говори в последното издание на предаването “Автограф”. Радост има и за фолклорния дует Калина и Невена, които вече зарадваха почитателите на българския фолклор със съвсем нова “Китка от Тракия”, включваща песните “Заради тебе, Гроздано” и “Димо из гора вървеше”. Здравко Мандаджиев пък ни изненада в YouTube канала Planeta Folk Official с едноименната песен от своя нов фолклорен албум - “Ех, любов”.

Музикална компания “Пайнер” и телевизия “Планета” честитят Лазаровден и Цветница на всички, които празнуват като им желаят здраве, щастие и много късмет!

КАТЕГОРИИ