Уникални български килими пътуват по света

Уникални български килими пътуват по света

“Бащино огнище“ отвежда своите зрители в малкото родопско градче Костандово, където изпод сръчните ръце на група жени излизат истински произведения на изкуството, уникални персийски килими, които красят дворци и частни домове в Европа и по света. Уменията, които тъкачките на килими демонстрират, са изумителни. За усвояването им са нужни месеци, дори години. Не е чудно, че тук се изработват килими за британския кралски двор и Версай. Сред клиентите на фабриката са британската кралица Беатрис и Мик Джагър. Един от килимите, с които собствениците се гордеят, е бил по поръчка на замъка “Ануик“, където е заснета част от филмовата поредица “Хари Потър”.

Ще си спомним за Васил Левски. На 19 февруари с полагане на цветя и венци България отдаде почит пред паметта на Апостола. “Бащино огнище” отбелязва 147 години от гибелта на най-великия син на България. Неговата мечта е за чиста и свята Република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Макар и да е заел своите идеи от европейската демократична мисъл, той ги преработва, за да създаде от тях платформа и знаме на народната пробуда, на Националното движение. “Да обичаме България безусловно и да се борим за нейното бъдеще!“, е един от най-важните завети на Васил Левски.

Стотици българи се сбогуваха със Славея на Тракия, народната певица Пенка Павлова, която почина на 12 февруари на 86-годишна възраст. След нея остават брилянтните изпълнения на емблематични песни като “Злато моме”, “Първом, първом”, “Маринчице” и “Търновска царица”, която записва през 1966 г. в радио “Стара Загора” с речетатив на Нино Луканов. Тя е първата изпълнителка на тази песен. Пенка Павлова винаги е подкрепяла по-младите си последователи и с радост им е подарявала песните си. Така в репертоара на Росица Пейчева се появява шедьовъра “Злато, моме”, а Цветелина Янева с много чувство изпя любимата на поколения българи “Първом, първом“.

Срещата “Край огнището“ тази седмица е с ръководителя на “Плам“, Пламен Димитров. Той говори за новите песни на оркестъра и предстоящата премиера на техния пети фолклорен албум с авторска музика, очакван от почитателите на народната музика с голямо нетърпение.

КАТЕГОРИИ