Урок по родолюбие от Преслава

Урок по родолюбие от Преслава

Не е тайна, че Преслава обича да релаксира сред природата и много често избира величествената красота на знакови за българската история места. Тя винаги споделя снимки и кратки клипчета от своите разходки с последователите си в социалните мрежи. Този път тя реши да влезе в ново амплоа, а именно да стане вдъхновение за един урок по родолюбие. Преслава публикува снимка, придружена със следния текст:

“Днес за малко ще бъда вашата учителка по история. Кой от вас знае къде е мястото, където е направена снимката и каква е историята му?”


Повечето от нейните почитатели веднага познаха, че това е връх Околчица, познат също като Вола. Той е висок 1048 метра и се намира във Врачанската планина, в Националния парк “Христо Ботев”. Именно на Околчица на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета. През 1936-1939 г. подвига на Христо Ботев и неговата чета е увековечен с 35-метров паметник с опълченски кръст.
Междувременно Преслава продължава да радва меломаните с клубните си участия. Днес тя ще пее в Благоевград, в петък е специален музикален гост в Пловдив, а на Лазаровден ще празнува с феновете на поп-фолка във Варна. 

КАТЕГОРИИ