Утре празнуваме Димитровден

Утре празнуваме Димитровден

По традиция на 26 октомври отбелязваме Димитровден – един от най-значимите празници в православния календар, посветен на Свети Димитър Солунски, един от най-почитаните светци в православната църква. Според народните вярвания, Свети Димитър “донася зимата”, разтърсвайки своята бяла брада и с нея пуска първия сняг. Димитровден се свързва и с края на земеделската година, а в традиционния български бит е ден за уреждане на задължения, изплащане на надници и договаряне на нови взаимоотношения за следващата година. Много семейства се събират за празнична трапеза, на която присъстват традиционни есенни ястия, като печено месо и зеленчуци. Празникът е повод за радост и общуване с близките.
2
На Димитровден своя имен ден празнуват всички, които носят името Димитър, Димитрина, Митко и техните производни. Сред тях е и красивото женско име Димана, което също отбелязва своя имен ден на Димитровден. Димана произлиза от същия корен като Димитър и носи в себе си силата и покровителството на светеца.
В навечерието на своя имен ден Димана зарадва ценителите на българската народна музика със своето изпълнение на една емблематична песен за Родопите – “Рипни, Калинке”. С нея тя си направи подарък, както на себе си, така и на своите почитатели. С тази своя интерпретация певицата се надява да докосне сърцата на малки и големи.
Музикална компания “Пайнер” и телевизия “Планета” честитят утрешния имения ден на Димана и на всички, които носят името на Св. Димитър. И нека светецът винаги ги закриля и им носи здраве, щастие и благополучие през цялата година!

КАТЕГОРИИ