В празнична София с “Бащино огнище”

В празнична София с “Бащино огнище”

На 17 септември отбелязваме Деня на София – Празника на Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Българската столица – космополитен град със 7000-годишна история. Духовната идентичност на втората най-древна столица на Европа е съхранена завинаги от името й, което значи “Божия премъдрост”. Точно затова зрителите на “Бащино огнище” тази седмица ще видят многото лица на столицата. Специална изложба “Храмът, времето и ние” ни запознава с късноантичната катедрала “Света София”, дала името на града.

Септември е месец, богат на празници и значими дати в календара. На 14 септември е един много светъл християнски празник – Кръстовден, а точно на 14 септември двоен празник отбеляза и Крисия D.

“Това е много специален ден за мен – споделя певицата – защото тогава празнувам рождения и имения си ден. Появата ми точно на тази дата на бял свят е улеснило родителите ми да изберат моето име, което аз много харесвам – Кристина. Крисия е артистичният ми псевдоним и когато го избирах, исках той да носи посланието и съдържанието на истинското ми име. За него има няколко тълкувания. Едното е “Богоизбрана”, а другото – “Дъщерята на Христос”. Това ме кара да се чувствам закриляна и щастлива, че нося точно такова име, свързано с Бог. Аз съм вярващ човек и обичам в моменти, когато имам нужда, когато ми се иска да благодаря, да отида на църква, да остана сама там и да се помоля за здраве и благополучие, както за мен, така и за цялото ми семейство.”


На 15 септември удря първият звънец за учениците в цялата страна, а това е повод предаването да ви срещне със Сестри Диневи.

“Спомените ни за детството са много – казва Диляна Динева – Те са свързани с игрите, с училището. Спомням си, че винаги съм взимала участие в тържествата по случай първия учебен ден. Пяла съм, както самостоятелни песни, така и в училищния хор. Това беше една емоция за всички ученици. Съвсем скоро беше и моят държавен практически изпит и имах възможността да застана пред учениците като бъдещ учител. Това ме върна назад във времето, когато аз бях ученичка и към моето детство. На всички ученици искам да пожелая успешна нова учебна година! Да бъдат здрави, целеустремени и да следват пътя в живота си!”


За деца и песни е и репортажът от третото издание на фестивала “Полските щурчета”. С това събитие Веселин Маринов популяризира своя роден край и дава шанс на талантливи, пеещи млади изпълнители на възраст от 5 до 18 години да покажат своя талант на голямата сцена. За трета поредна година телевизия “Планета” бе поканена за медиен партньор на този фестивал и скоро ще излъчи и музикален филм за събитието.

КАТЕГОРИИ