В първата Астрономическа обсерватория в България с “Бащино огнище“

В първата Астрономическа обсерватория в България с “Бащино огнище“

Тази седмица “Бащино огнище“ отвежда зрителите на телевизия “Планета Фолк“ в първата Астрономическа обсерватория в България, създадена през далечната 1894 година. Тя се намира в Борисовата градина в София и отскоро е достъпна за посещение на всички, които проявяват интерес към астрономията. Посещенията са с времетраене между 30 и 40 минути, като всяко едно от тях се провежда в присъствието на астроном. С помощта на съвременните технологии посетителите ще научат тайните на звездите, а ако посетите Обсеваторията след 20:00 часа, към всичко това се прибавя и среща със звездите и луната.
За няколко празника през февруари ще стане въпрос в новия брой на предаването. На 2 февруари Плавославната църква чества Сретение Господне. По това какъв е деня се гадаело каква ще е годината - ако на 2-ри февруари времето е хубаво, такова ще е и през следващите 40 дни. Вярва се, че ако на този ден дадеш пари - цяла година ще даваш, ако вземеш - цяла година ще взимаш.
В аванс “Бащино огнище“ честити и рождения ден на една от най-обичаните български певици, Тони Дачева, която празнува на 6 февруари, а в рубриката “От моето детство“ гости са Иван и Ивана Дякови. Популярният народен певец разказва за игрите в детските си години, а дъщеря му Ивана за песните, които е пяла като малка.
“Иконата – символ и образ в модерното българско изкуство“ е изложба, която ще позволи на зрителите да се запознаят с над 100 произведения на известни български художници, които показват своя опит да интерпретират иконата в светски картини.
Срещата “Край огнището“ е с Росица Пейчева. Певицата прави обзор на своята творческа и лична 2017 година.
Най-нетърпеливите зрители могат да гледат „Бащино огнище“ в новия канал в YouTube - PlаnetaTV Official, а след това и в ефира на “Планета Фолк“ с премиера на 2 февруари от 17:30 часа и повторение на 3 -ти от 20:30 часа.

КАТЕГОРИИ