В събота голям рожден ден празнува Иван Дяков

В събота голям рожден ден празнува Иван Дяков

Тази събота, 16 март, голям рожден ден ще отпразнува обичаният фолклорен изпълнител Иван Дяков. С песните си той се е превърнал в любимец на цяла България и неслучайно е наричан “Царят на македонската песен”. „Стар мерак”, „Кате, Кате”, „Лудо младо” и много други песни, които изпълнява, са не само хитове, те не се пропускат на нито едно сватбено тържество, на нито едно фолклорно събитие у нас и навсякъде, където има българи по света.
Иван Дяков е роден в най-стария квартал на крайграничното градче Хаджидимово, сгушено между Родопа и Пирина. За съжаление, любимата му махала обезлюдява и почти я няма, за което му е мъчно, защото там са най-милите му детски спомени. Старите къщи, в които е живяло задружното му семейство, са съборени, а новите са преместени в съседните квартали.

Песента е родова традиция в семейство Дякови. Неговият прадядо Иван, на когото е кръстен, е бил кмет на Хаджидимово и е пял в хора на местната черква. Със сигурност Иван Дяков е наследил певческата му дарба. Дядо му Димитър, по бащина линия, бил личност, която се запомняла като образ, защото имал много красиви мустаци.

„В нашия род доста се пееше, защото песента вървеше и по време на брането на тютюна, и на ниженето, и на дипленето. А това беше основният ни поминък. Надпявахме се с комшиите”, спомня си гласовитият певец.

Майката на Иван Дяков -  Веселина, която е родена в с. Осиково, също е пяла много хубаво. Дълги години е участвала в прегледа на народната песен „Пирин пее” в местността Предел. С умиление певецът си спомня как са репетирали в клуба на селото, защото там е минало и неговото детство. Навремето в домовете се сбирали на така наречените рогозили - жените се сьбират, за да плетат рогозки, а децата се криели в шумата, и това няма как да се изтрие от паметта му.
Музикална компания “Пайнер” и телевизия “Планета” поздравяват в аванс Иван Дяков за неговия голям празник и му желаят творческо вдъхновение за нови красиви песни!

КАТЕГОРИИ