Васил Вълканов за песните от своето детство

Васил Вълканов за песните от своето детство

Васил Вълканов с умиление се връща към своите детски години и първите си любими песни в рубриката “От моето детство”. Певецът споделя, че мелодиите от това време не са една и две, защото е израснал в музикално семейство, където музиката е на почит и се слуша много. Новите заглавия са влизали в неговия дом най-вече чрез грамофонните плочи като най-богата е била колекцията с български фолклор. Васил Вълканов разкрива, че като дете най-много е харесвал песните на Димитър Янев.

“В къщи имахме повече от 2-3 плочи с негови авторски песни, предполагам, че хората, които познават неговото творчество, знаят, че той е един много добър композитор и автор на песни. Неговите мелодии са се запазили в годините и много хора смятат, че са автентични народни песни. Една от любимите ми народни песни на Димитър Янев е “Имала майка едно ми чедо”, която е доста емблематична, а също и “Алени звезди”. Песните на Костадин Гугов също бяха на почит в нашия дом. Така че песните, с които съм закърмен, със сигурност са фолклорни.”

Васил Вълканов разказва, че една от песните, оставили много силен отпечатък в неговото детство е “Прошета се мома”. Тя го е впечатлила най-вече със силния драматизъм в текста и като дете я е изпълнявал много често.

КАТЕГОРИИ