Великден, после Гергьовден

Великден, после Гергьовден

И както се пее в една българска народна песен: “Хубав ден Великден, още по-хубав – Гергьовден...”, тази година честваме двата големи пролетни празника заедно. За радост тази година Великден и Гергьовден почти съвпадат и ни очаква едно наистина голямо тържество за семейството и приятелите.
Великден, наричат още Празникът на празниците е един от най-големите и най-важните православни празници. На този ден Господ Бог Иисус Христос е възкръснал от мъртвите. Празникът е свързан по време с първото пълнолуние след пролетното слънцестоене, и така всяка година Великден се пада на различни дати, а тази година е на 5 май.

Подготовката за празника продължава през цялото време на Страстната седмица. Обикновено рано сутринта на Велики четвъртък, във всеки дом боядисват яйца. Пролетните обредни практики, свързани с яйце, възникват в дълбока древност. Те са формирани на митологична основа във връзка с народните представи за яйцето като символ на жизненото начало, на прераждането и прорастването, на обновителните процеси в природата. С течение на времето тези практики са усвоени от християнството и включени в неговата идеология.
2
На 6 май празнуваме Гергьовден - един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и Българската армия. Гергьовден е един от най-обичаните пролетни празници, тъй като бележи началото на пролетта. Той е свързан с пробуждането на природата и с раззеленяването на гори и ливади, насищащи въздуха с аромат на цветя, треви и билки. Това е причината празникът да се нарича още “Цветен Георги”.

Гергьовден е специален дан за всички, носещи името на Светеца, а от звездите на телевизия “Планета” това са Глория, Галена, Гергана, Галин и ръководителят на оркестър “Орфей” – Георги Янев. Няма да пропуснем и рожденичката на днешния ден – Ариа. За всички тях днешният ден ще подари много вълнуващи моменти, а със сигурност няма да липсват и хубави изненади.
Музикална компания “Пайнер” и телевизия “Планета” честитят на всички свои зрители и почитатели празниците Великден и Гергьовден, с пожелания за здраве, късмет!

Весели и Светли Великденски празници!

КАТЕГОРИИ