Весели и Светли Великденски празници!

Весели и Светли Великденски празници!

Телевизионните канали с марката “Планета” и Музикална компания “Пайнер” честитят Воскресение Христово на всички свои зрители и почитатели.
Празнуването на Великденските празници по света има различни обичаи според народните вярвания и предания. Яйцата, козунакът и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза.
2
Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Страстната събота. В миналото на българската трапеза се е месел традиционният обреден хляб. Първият козунак за Великден е омесен от френски хлебар през XVII век, но на родна земя той навлиза сравнително късно – едва през 20-те години на миналия век. Традицията на сладкия хляб се появява първо в градовете, измествайки традиционния (като колак, пармак, кравай), като той е продукт на външни влияния и градската култура.
А защо агнешкото е също един от важните компоненти на празничните обичаи? Исус Христос е представян като Божи агнец и агнето се свързва с неговата смърт, защото е жертвано в деня на Възкресението, той е невинен и безгрешен и очиства греховете на света.
Честито Воскресение Христово!
3

КАТЕГОРИИ