Защо Радко Петков избра “Пайнер”

Защо Радко Петков избра “Пайнер”

Тази седмица в “Автограф” зрителите се срещат с младия изпълнител Радко Петков. Певецът е много щастлив, че вече е артист на “Пайнер”. Казва, че чувството да е част от най-голямата музикална компания в България е уникално и неописуемо, защото никога не си е представял, че може да бъде в нейните редици. Мечтал е, но не е вярвал, че точно на него може да му се случи. В предаването Радко Петков с усмивка си припомня своите първи стъпки в музиката:

“Бях доста малък, в детската градина още, на пет или шест годинки, когато госпожата по музика ме накара да пея на един концерт. Няколко години по-късно, на завършването на детската градина, тя ми каза: “Тази вечер ти ще пееш с един композитор, който е написал ей, тази песен...” – Въпросната вечер тя ме запозна с композитора Хайгашод Агасян и аз излязох на една сцена с него. Всъщност това ми е дебюта на голяма сцена. Изпълних “Песен за приятелството“ и до ден днешен с него като се видим някъде, той ми казва: “Ей, помниш ли, че тръгна с мен. Аз ти подадох ръка и ти направи първите крачки с мен.“


След тази изява, преподавателката на Радко Петков от детската градина, го свързва с вокалната му педагожка Мариета Жекова, с която работя и до момента.

“Страшно съм й благодарен, защото тя не само ме научи да пея, но ми показа как трябва да бъда човек на първо място”, казва изпълнителят.

Много са конкурсите, на които той е участвал след това и винаги е печелил награди. Почти всяка година се е явявал поне на десет-единадесет конкурса и фестивали.

“В последствие като станах по-голям, реших да се отдръпна малко и да дам път на другите, на по-малките. Имаше един период, в който като ме видеха и всички ми казваха: “Пак ли ти?” – Толкова много им бях омръзнал или пък са се страхували от мен, че ще обера наградите.”


Преди да се яви на кастинга на “Пайнер” за нови таланти през април тази година, Радко Петков много се е колебаел, дали да го направи. Бил в период, в който много се влияел от хорското мнение и какво ще кажат хората.

“Притеснявах се, защото аз съм участвал в различни формати, но хората не са чували, че мога да изпълнявам и балканска музика, а всъщност аз съм закърмен с тази музика. Целият ми род са музиканти, а балканската и народната музика са ми доста близо до сърцето. И много се колебаех. Досега не съм разказвал другаде, как се реших да участвам, но на вас ще го споделя...”

“Дядо ми, който почина в началото на 2019, точно на Коледа миналата година, гледайки телевизия “Планета”, ми каза: “Ей, там е твоето място.” – Тогава не му обърнах много внимание, но това, което ми каза, си остана в съзнанието ми. Случи се и още нещо. Един месец след това той си отиде от този свят и това стана на датата, в която тръгна рекламата по телевизия “Планета” за кастинга за нови изпълнители. И тогава аз си казах: “Това не е случайно. Да, това е моето място и няма какво да се замислям. Отивам, пускам си документите и каквото стане, Божа работа”, казва още Радко Петков в “Автограф”.

КАТЕГОРИИ