“Земята на Сива-Дионис”

“Земята на Сива-Дионис”

Филмът “Земята на Сива-Дионис” от поредицата “Това е България” направи своята официална премиера в официалния канал PlanetaOfficial. Той ни отвежда в Западните Родопи, а първата спирка е Ракитово, малко градче с прекрасна природа, много слънчеви дни и изключително чист въздух. Часовниковата кула, построена през 1872 г. на височината Бърдо от Митхад Паша в чест на красива ракитовска девойка, е един от символите на Ракитово.

Целият район около Ракитово е богат на природни и културно-исторически забележителности. Казват, че това е земята на бесите – жреците на Дионис, който тук е наричан Сива. Името идва от древната дума за движение и промяна “сивай”. Наоколо е пълно със светилища на траките и крепости от различни периоди, най-известната сред които е Цепина – археологически паметник на културата от национално значение.

Руски учен византолог проучва крепостта още в 1979 г. и открива уникален мраморен релеф на апостолите Петър и Павел. Днес ценната находка се съхранява в “Ермитажа” в Санкт Петербург.
На 7 км от крепостта Цепина е родопското село Дорково. Църквата в Дорково също е сред забележителностите в този край. Тя е разположена в центъра, на площада, а местните твърдят, че архитектурата ѝ е вдъхновена от Храм-паметника “Св. Александър Невски” в София.

Освен със средновековната крепост Цепина и Международния фестивал за автентичен фолклор, Дорково, е известно и със своя Природо-научен музей, наречен Плиоценски парк. Тук може да видите единствената на Балканите възстановка на Мастодонт, живял по тези места преди 5 милиона години.

КАТЕГОРИИ