Жените на Тодоровден в “Бащино огнище”

Жените на Тодоровден в “Бащино огнище”

Този уикенд ще отбележим два празника. В събота повод да почерпят имат всички, които носят името на Св. Теодор Тирон, защото в първата събота след Сирни заговезни, Българската православна църква и всички ние честваме Тодоровден. В неделя, 8 март, пък е Празник за по-красивата половина от човечество, а именно жените. Това е повод “Бащино огнище” да гостува на Конният ескадрон на МВР.  Създадена през 1956 г., Конната полиция е с традиции в охранителната дейност на столицата. Наред с мъжете и много дами са избрали да патрулират със своите коне. Една от тях е и ст. полицай Светослава Семкова, а нейният служебен кон е Делгадо. За нея да е полицай е истинско предизвикателство, към което тя се отнася с много любов и отговорност.

100-годишният юбилей от рождението на една от най-обичаните детски писателки, Леда Милева, също е отбелязан в предаването за традиции. За нея и творчеството й си спомняме с директора на издателство “Захарий Стоянов”, Иван Гранитски, а зрителите могат да видят част от последното й интервю за телевизия “Планета”. В него тя казва:

“Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата. Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно, колко книги са прочели, а какво са научили от тях.”


Фотографии от уникални кътчета на България, дни след Националния празник, 3 март, ни представя един родолюбив млад човек – арх. Пламен Мирянов. Той е влюбен в планините, реките, красотата на страната ни, фолклора и прави всичко възможно, за да ги показва във фотоси и филми. 

Традиционната среща “Край огнището” тази седмица е с най-младата изпълнителка на музикална компания “Пайнер” – Данна, която ни разказва, откъде идва любовта й към песента.

КАТЕГОРИИ