Значими дати в българската история в “Бащино огнище”

Значими дати в българската история в “Бащино огнище”

На 19 юни почитаме делото на Свети Паисий Хилендарски. Значимостта на епохалния труд “История славянобългарска” за пробуждане на националното самосъзнание на българите през Възраждането прави Отец Паисий една от най-тачените фигури в родната история. Заслугите на скромния монах го нареждат сред най-популярните дейци на Българската Православна църква.

Изразените в труда на народния будител и духовник идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположник на Българското Възраждане.
В Националния етнографски музей ще разгледаме експозиция “Времена и хора – живите традиции на България”.

Изложбата е разположена в обновените, ремонтирани и реставрирани, зали на втория етаж в източното крило на Княжеския дворец. Това е разказ за живота и формите на общуване в селото и в града през последните 200 години по българските земи.
Музикалното семейство Ангелина и Димитър Милеви гостува в “Бащино огнище”. Композиторът е страстен рибар и не крие, че това е една страхотна емоция, която го разтоварва по неповторим начин.

“Очакването да клъвне рибата те държи в леко напрежение и ако се случи да хванеш една хубава риба, удоволствието е невероятно! Най-големият ми трофей е балканска пъстърва с тегло 3,760 кг. Доста трудно я изкарах, но беше голямо забавление. По време на риболов, когато се отпусна и не мисля за нищо, са ми идвали много музикални идеи, които съм си записвал и след това реализирал. Риболовът е и вдъхновяващ спорт”, откровен е Димитър Милев.


Срещата “Край огнището” тази седмица е с Ангелина Милева, която представя дългоочаквания си първи фолклорен албум “Що е радост”, който вече е на музикалния пазар.

КАТЕГОРИИ