Знакова народна песен влиза в репертоара на Светла Дукатева

Знакова народна песен влиза в репертоара на Светла Дукатева
Слушай в Стрийминг Платформите

В навечерието на 24 май вълненията за Светла Дукатева са много. Първо, защото тя е учител по музика в 55 СУ “Петко Каравелов” в София и защото не спират поканите към нея да гостува с песните си в различни кътчета на България.
Май месец за нея започна ударно на сцената на фестивала “Хорцето на дефилето” в Мездра. На 21 май Светла Дукатева ще участва в благотворителен концерт, а в началото на юни й предстоят изяви във Фолклорния фестивал “Цветна плетеница” – Бухово 2022 и на Празника на село Байлово, Софийско. От ученическите години знаем, че Байлово е родното място на големия български писател Елин Пелин, а това носи допълнителна емоция за народната певица.
2
И въпреки, че е изявена изпълнителка на родопски песни, за Светла Дукатева няма тайни и в нюансите на мелодиите от шоплука. Пример за това е най-новата песен в репертоара й “Гиго, мамин Гиго” - любима граовска песен. Видеоклипът е заснет в сърцето на Граово – в Църногорския или Гигинския манастир “Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски” с помощта на игумен Никанор, а негов режисьор е Радослав Георгиев.

“Гиго, мамин Гиго” е една от любимите ми граовски песни, споделя Светла Дукатева. – Тя е в репертоара ми от 8 години и реших, че е време да я запиша и представя на публиката. Любима песен е на публиката, защото на нея освен Петрунино хоро може да се играе и Еленино хоро - игрива е и с хумористичен текст…”

КАТЕГОРИИ