“eu 2018 bg” - филм за Българското eвропредседателство

“eu 2018 bg” - филм за Българското eвропредседателство

Съветът на Европа даде много висока оценка за Българското eвропредседателство и това е повода телевизия “Планета” да подготви филм за Председателството на Съвета на Европейския съюз от нашата страна. Неслучайно и заглавието на филма е “eu 2018 bg”, защото е това официалния домейн на домакинството на България. Логото включва три български символа - кирилицата, шевицата и българския флаг, а за мото бе избран девиза “Съединението прави силата”. От една страна, защото това словосъчетание се свързва с историята на страната ни и държавността, а от друга отразява един от приоритетите на Българското председателство - идеята за обединена и солидарна Европа.

Нашето домакинство бе от януари до юни и в продължение на половин година страната ни беше основен посредник и двигател във вземането на решенията от Европейския дневен ред. Мисията беше изпълнена успешно, дадохме ясен политически знак, че въпреки сложните процеси в света, търсим решения и консенсус. Основните събития бяха в Националния дворец на културата, който претърпя основен ремонт и на негова територия се проведоха 12 неформални Съвети на министрите.

Резултатите от нашето Председателство са договарянето на 11 транспортни проекта, които ще свържат Западните Балкани с останалата част от Съюза и сме приключили 2/3 от Досиетата за Европейския цифров пазар, които наследихме от Естонското председателство. Най-значимото събитие по време на Българското Европредседателство безспорно е Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, състояла се на 17 май.
На 30 юни Австрия пое Председателството на Съвета на Европейския съюз от България под мотото “Здравей, Европа!”.

КАТЕГОРИИ