Есенна разходка с “Бащино огнище“ в Пловдив

Есенна разходка с “Бащино огнище“ в Пловдив

В началото на есента “Бащино огнище“ пренася своите зрители в бъдещата столица на културата през 2019 г., Пловдив. Музикалната разходка започва от Античния театър на Тримонциум или Филипопол, както по римско време е наричан града, а там ни очакват музикантите от формация “Паскалев – Пловдив”.
Античният театър е един от най-добре запазените в света от времето на Римската империя, а днес е една от емблемите на Пловдив и е адаптиран за съвременния културен живот на града.

Оставаме в Пловдив и с Димана, за да научим историята на нейната най-нова фолклорна песен “Моме, Цветелино“, а Невена от фолклорния дует Калина и Невена ще ни върне назад в годините на своето детство. С нея започваме поредицата от истории, в които звездите на телевизия “Планета Фолк“ ще ни запознаят с първите си срещи с българските традиции и обичаи.
В кюстендилското село Шишковци ще посетим къщата, в която в периода 1924-1951 г., живее и твори един от най-емблематичните български художници – Владимир Димитров - Майстора. В неговите моми, в жътварките и мадоните, в маковете и ябълките, търсим “миниатюрния“ портрет на България. За ценителите на изобразителното изкуство сме подготвили и отделен филм от поредицата митове и легенди със заглавие “Мадоните на Майстора“.
В Музея за история на София ще разгледаме изложба, посветена на 140-тата годишнина от назначаването на първия архитект на София – чехът Антонин Вацлав Колар, който създава част от най-забележителните монументи и сгради в историята на столицата - Военният клуб, градската градина, Сградата на Военната академия, паметникът на Васил Левски, старата Централна гара и др.
“Бащино огнище“ отбелязва и рожденния ден на българския патриарх Неофит. На 15 октомври Негово Светейшество навършва 73 години, а в деня на празника му, в Троянския манастир “Успение Богородично”, той ще бъде отличен със званието “Почетен гражданин на Троян” и ще бъде осветено ремонтираното Антимово крило на Троянската света обител.

КАТЕГОРИИ