114 години Илинденско-Преображенско въстание в “Бащино огнище”

114 години Илинденско-Преображенско въстание в “Бащино огнище”

Тази година за първи път България и Македония заедно ще отбележат 114-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Това е добър повод предаването за традиции и новаторство, “Бащино огнище” и телевизия “Планета” да отдадат почит на героите от това време.

“Това е най-масовото въстание на българите в Македония и Одринска Тракия в Новото време, най-мащабното въстание за 20 век – казва в предаването гл. ас. д-р Светослав Живков от СУ “Св. Климент Охридски” и допълва – Илинденско-Преображенското въстание е продължение на Априлското въстание, тъй като и двете целят Освобождението на българите от османска власт и постигането на единна българска национална държава. В наше време положителното, което може да се каже е, че Правителствата на България и Македония поеха една прекрасна инициатива - честването на Илинденското въстание тази година да стане съвместно в Македония на 2 август.”


И още една годишнина отбелязва тази седмица “Бащино огнище” – 75 години от разстрела на големия български поет и революционер Никола Вапцаров,  удостоен посмъртно със Световната награда за мир. Последното стихотворение на Вапцаров, “Прощално”, е най-тъжното и най-интимно стихотворение на поета, написано в затвора, на прага на смъртта. То се превърна и в прекрасна песен, която Иван Дяков изпълнява с много чувство и емоция.

Музикални домакини в предаването са Гергана, която си спомня за първите си музикални изяви и Здравко Мандаджиев, който зарадва своите почитатели с нова фолклорна програма за своя рожден ден на 30 юли.

КАТЕГОРИИ