“Бащино огнище” среща зрителите с Димана и Владимир Величков

“Бащино огнище” среща зрителите с Димана и Владимир Величков

Акцент в новия брой на “Бащино огнище” е Международния ден на музиката 1-ви октомври. В Пловдив – българският град избран за Европейска столица на културата през 2019 г. търсим съхранените фолклорни традиции.
Владимир Величков от “Канарите” разказва за своите творчески търсения и работата си като преподавател в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

“Канарите са моето сърце и не виждам друг начин да музицирам народна музика без името и емблемата на оркестър “Канарите”, казва музикантът. “Но аз се занимавам и с доста други жанрове и видове музика. Имах възможността да работя със световни музиканти като Мат Купър, пианиста на група “Инкогнито”, Стенли Джордан – световно известният китарист. Участвах в много етно, джаз и други формации и проекти. Предизвикателство за мен е да експериментирам с българския фолклор и да приобщя младото поколение да слуща народна музика като се съчетават различни стилове музика – поп, рок, джаз, аренби с българския инструмент кавал, който разполага с богата орнаментика”, споделя още той.
За работата си като преподавател в Университета Владимир Величков допълва:

“За мен е чест, че много млади хора искат да им покажа как да свирят на този инструмент. Наред с автентичния фолклор, който е задължителен, аз обичам да вмъквам малко по-модерни стилове и начини на музициране, за да могат след завършване на образованието си нашите студенти да се реализират в различни формации и да обикалят света”.

Димана ще видим като студентка в катедра “Музика” на Пловдивския университет. За избора си на това учебно заведение певицата казва:

“Студентка съм първа година в специалността “Педагогика на обучението по музика”. От доста време обмислям това и сега настъпи момента да реализирам тази своя мечта. Мисля, че ще науча много нови неща, които ще са полезни за самата мен и се надявам да се справя”.

За изпълнението си на живо с фолклорна формация от нейни състуденти, което зрителите ще видят, Димана споделя:

“За мен това изпълнение е голямо предизвикателство защото е на живо. Тръпката е много по-различна. Когато сме на снимки записът върви на плейбек, защото песента е записана предварително. До сега имам записани две народни песни, но след като вече съм студетка смятам да развия своя фолклорен репертоар”, разкрива още певицата.

КАТЕГОРИИ