Фолклорът е богатството на един народ

Фолклорът е богатството на един народ

Точно преди 10 години на българския телевизионен хоризонт се появи “Планета Фолк”, а голямата мисия, която музикалната медия си постави е да съхрани и пренесе във времето обичани народни песни. Фолклорът е богатството на един народ и точно българската народна музика е тази, която ни връща към традициите и в същото време представя нашата национална идентичност. Тя е тази, която ни кара да бъдем повече българи и родолюбци. 
Един от факторите българският фолклор да се запази през вековете е, че той се предава от поколение на поколение, от майки на дъщери, от баби на внуци и така до ден днешен. Народната песен винаги е била в душата на народа ни, близка до нашия бит, радост и мъка. Пята от поколения като всеки е допринасял по нещо за нейното развитие. То затова се нарича “Народно творчество”. В това е силата на фолклора, заради емоцията, която влиза в душите на хората. Затова никой няма право да прекъсва този процес под формата на присвоено авторство, с цел печелене на пари или болни “творчески амбиции”. Всяко такова деяние ограничава бъдещото развитие и е чиста измама, интелектуално престъпление, а в случая и национално предателство.

Фактът, че една народна песен е станала популярна, в изпълнение на един или друг изпълнител, не я прави авторска. Нито Валя Балканска претендира за авторство над “Излел е Дельо хайдутин”, нито Стефка Съботинова над “Притури се планината”, нито Верка Сидерова - над “Лале ли си, зюмбюл ли си”. Какво по-хубаво от това, когато млади изпълнители включват в своя репертоар такива емблематични народни песни, отдавайки почит на хората, които са ги популяризирали. Има и такива изпълнители обаче, които се опитват да си припишат авторство над вечни народни песни. Такъв е случаят с певицата Надежда Брайкова, обявила се за “автор” на музиката и текста на народните песни “Кара Кольо” и “Тъй, тъй”. И това се случва, когато песента “Тъй, тъй” получи нов живот и голямо популярност, в изпълнение на Росица Пейчева, когато много млади хора откриха тази красива мелодия. Стана така, че след многомесечно разследване Съдът, на всички инстанции, постанови неоснователността на претенциите на Надежда Брайкова и разпореди певицата дори да заплати разноските по водените дела. Росица Пейчева със сигурност няма да е единствената певица, която харесва тази песен, ще има и други изпълнители, които ще обикнат мелодията, ще я включат в репортоара си и ще я изпеят, както я чувстват със сърце и душа. По този начин те ще я направят актуална за времето, в което живеят и ще дадат нов живот на българската народна песен.

КАТЕГОРИИ