Почит към Апостола на свободата в “Бащино огнище”

Почит към Апостола на свободата в “Бащино огнище”

“Бащино огнище” отбелязва 146 години от гибелта на Апостола. Когато стане дума за него, в съзнанието ни се откроява пламенното му посвещение на народното дело, нравствената му чистота и геройската му гибел само пет години преди Освобождението. Днес името на Васил Левски се произнася с уважение и признателност, а личността му е символ на изконния стремеж към чиста и свята Република.

Ще отбележим паметта и на Св. Серафим Софийски Чудотворец, който през 2016 година бе канонизиран за светец на церемония в Катедралния храм “Св. Александър Невски”. Архиерей на Руската православна църква светителят Серафим идва от Русия в България и близо 30 години обгрижва духовно, както руските емигранти, така и множество българи.

“Бащино огнище“ ще отведе зрителите на телевизия “Планета“ и в Националния етнографски музей, където могат да се насладят на прекрасни дантели в изложбата “Кой създава и кой използва дантела“. Представени са творби от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България, разположени в пет зали на Княжеския дворец.

Музикалното присъствие в предаването тази седмица е за Пепи Христозова, която разказва за предстоящата поява на своя дългоочакван албум “Моминство е цвете“, а Валя отправя поздрав към почитателите на фолклора с най-новата си песен “Лиляно, моме“.
Срещата “Край огнището“ тази седмица е с Атанас Стоев-младши. Той си спомня за началото на своята кариера на барабанист в оркестър “Канарите“, както и за израстването си като личност и музикант. За семейството, любовта и щастието да бъдеш баща Атанас Стоев-младши също разказва в предаването “Бащино огнище”.

КАТЕГОРИИ