Коледните традиции през погледа на звездите в “Бащино огнище“

Коледните традиции през погледа на звездите в “Бащино огнище“

Празниците от Игнажден до Коледа са водеща тема в празничния брой на “Бащино огнище“. Предаването разказва за обичаите и вярванията, свързани с тези дни от годината, а специални гости са Поли Паскова, Пепи Христозова и Дамян Попов, които споделят пред камерата какви са традициите в техните семейства.
Според народните вярвания, предавани от поколение на поколение, много сняг през декември обещава голямо плодородие, а ако на Игнажден времето е ясно, през април ще е суша. Ако пък вали сняг, април ще е дъждовен, а годината ще бъде плодородна. Хубавото време на Бъдни вечер предвещава, че през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, през идната година ще има богата реколта.
Пепи Христозова представя трапеза за Бъдни вечер, която съчетава старите традиции и идеи от съвремието. Според нея освен това, което знаем от нашите баби и майки, имаме нужда и от нови идеи, а за да научим как да се усъвършенстваме и да бъдем още по-добри и по-различни от предната година, тя ни среща с шеф-готвач Венцислава Вирчева, която определено има с какво да изненада зрителите.

“Края на декември е любимото ми време – казва певицата – Онова време, в което очакваме Нова година с надежди за по-добро и светло бъдеще. Тогава всички ние честваме едни от най-големите Християнски празници – Бъдни вечер и Коледа, а в края на декември съм се родила и аз“.

Изпълнителката разказва, че в своето семейство имат традиция - в питката за Бъдни вечер, нейната майка слага една сребърна паричка.

“Всеки иска да открие тази паричка в своето парче от питката с надеждата за повече здраве и благополучие през Новата година“, разказва тя.

Пепи Христозова споделя, че в последните дни от годината има още няколко творчески ангажименти, а особено вълнуващо за нея е предстоящото й гостуване в Памплона, Испания, където на 23 декември има концерт пред българската общност.

“Заедно с нашите сънародници ще се повеселим, ще си направим една хубава българска вечер. От сърце ще им изпея всички песни, които пожелаят. Сигурна съм, че ще се прибера в България, заредена с нови сили за творчество и работа през Новата година“, казва тя.

В рубриката “От моето детство“ Дамян Попов разказва за най-вълнуващия рожден ден от своето детство и за емоцията, свързана с предстоящите Коледни празници.
Поли Паскова също споделя, защо предстоящите празници са най-вълнуващото време от годината за нея и семейството й:

“Коледа е времето, когато цялото семейство сме заедно. Моята майка приготвя всичко за Бъдни вечер – тиквеник, баници, сарми по специална рецепта..., а децата вече взеха да ходят и да шпионират какво прави баба им. Тя им позволява да й помагат. Дава им дори да омесят по нещо. Много е хубаво. Това те откъсва от ежедневието, от проблемите. Осъзнаваш какво е да имаш семейство. Сърцето да ти бъде пълно. Дори да изглежда елементарно това, което се прави – ястията, питката с паричката, в тях има тайнство, има сила, която е предадена от поколения наред. Когато седнем край масата, запалваме свещичка и казваме молитва“, разказва певицата.

Тя признава, че първото нещо, което си пожелава, е благополучието на България и на българския народ, защото както сама казва - “ние сме част от него“.

“Коледа и Бъдни вечер са двата големи празника, които сплотяват и българите, живеещи зад граница. Много често се събират и си правят Коледно парти. По този повод искам да кажа, че сега съм поканена в два града на Испания от наши сънародници. Наскоро се завърнах от Фрага, където гостувах. Беше много хубаво“, споделя още Поли Паскова.

За финал на тази среща тя разкрива, че през 2018 година е замислила много интересни проекти – предстои да излезе 16-тия й албум “Изпращам ти ангели“, а на 21 март в зала 1 на НДК ще се състои поредния й спектакъл, озаглавен “Аз съм Българийо, твоя дъщеря“.

КАТЕГОРИИ