С фолклорен костюм народната песен е по-истинска

С фолклорен костюм народната песен е по-истинска

В това е убедена и обичаната народна певица Росица Пейчева, която винаги представя своите песни с красиви фолклорни костюми. В новия брой на предаването “Бащино огнище” тя си спомня за своята първа родопска носия, когато е била само на 6 години.

“Престилката в нашия край наричаме  “мендил”, а слагането на типичната червена родопска кърпа се казва “закутляне” – разказва Роси и допълва – Усещането за съчетанието между родопския костюм и изпълнението на родопската песен имам още от дете. Това, че се чувстваш малко по-специална, когато си на сцената, облечена в красивата родопска носия и изпълняваш една хубава родопска песен.”

Росица Пейчева показва няколко скъпи снимки от своя детски фото албум. На първата е на 10-11 години и пее “Зьомни ма, зьомни” с един свой съученик.

“Облечена съм в родопска носия и съм щастлива от този факт. Аз съм израснала сред баби, които са носили родопски носии. Те винаги са били препасани с типичните за Родопския край престилки. Мисля, че народната песен винаги трябва да се представя с фолклорен костюм, защото по този начин показваме съчетанието, което е характерно за дадена фолклорна област – песен, заедно с костюм, да не говорим, когато има танц и инструмент. Така че костюмът е една неотлъчна част от фолклорния изпълнител!”

Певицата показва и снимка от концертна изява в родния Лъки, където на сцената й акомпанира на акордеон нейния баща. Двамата изпълняват “Севдице, пиле шарено”. Една песен, намерила място в нейния репертоар, която е много харесвана от публиката и Росица Пейчева винаги изпълнява на бис.

“Винаги съм твърдяла, че който слуша народни песни, който изпълнява народни песни, той има и носи друга душа”, допълва още изпълнителката.

КАТЕГОРИИ